onsdag 29. februar 2012

Nye lavkarbobøker

Jeg har bestilt noen bøker på nettet - svenske bøker - på www.capris.no. Bøker er mye billigere på svensk enn på norsk, så jeg valgte å bestille alle bøkene på svensk (selv om den ene er kommet ut på norsk). Bøkene kom i sist uke og jeg har fått lest en del i de, men jeg har enda ikke prøvd ut noen oppskrifter (kun drømt om alle de fine rettene).


LCHF for hela familjen : riktig mat ger nöjda barn (Monique Forslund)
Denne er virkelig flott - mange fine retter, inspirerende tekster om mat og LCHF, flotte bilder og masse masse tips - FOR HELE FAMILIEN. Det begynner med litt innledning og innføring om barn og kosthold. Så kommer mat for små barn og det helt ned til de første smaksprøvene. Videre kapitler omhandler frokost, lunch og middag, tilbehør, mellommåltider, etterretter festligheter og høytider, fredagsmys, bra mat i forskolen og familiens praktiske LCHF. Det er ikke snakk om at man skal unngå karbohydrater til barn - men man velger heller mettende mat og naturlig mat - og unngår sukker og hvitt mel. Jeg blir mer og mer forelsket i boken og tror at denne kommer til å bli mye brukt. En ting er sikkert - hvert ord kommer til å bli lest.

En god og fin bok - med mye innhold. På svensk er den også billig og absolutt verd pengene.

Noen forslag til den første maten



Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt (Katrin Zytomierska).
Denne er det mye tekst i og noen få oppskrifter. Personlig synes jeg ikke dette var en god bok - her er det kun fokus på å gå ned i vekt for at tjokkiser er ekkelt og uatraktivt - man blir ikke lykkelig av å være en tjokkis. Den kan nok være inspirerende for noen med måten den er lagt opp på, men jeg følte det ble litt vel mye av det gode. Jeg tror det er en bok få kan følge oppskriften til med like godt resultat - siden det er snakk om en dame som overspiste hele svangerskapet, veide 33 kilo mer dagen hun hadde født - og så gikk ned kiloene på noe som synes å være noen få uker. Altså opp gravide-kilo, ned gravide-kilo. Det som er bra er at hun anbefaler trening. Om man skal kjøpe en LCHF for for å slå opp i eller til oppskrifter - så er det ikke denne. 

Tja, ikke en bok jeg anbefaler å kjøpe.


Frisk med LCHF: Lunch og smårätter (Sofie Hexeberg, Birthe Storaker) - (På norsk heter denne Frisk med lavkarbo: Frokost og Lunch)
Denne har jeg ønsket meg lenge. Den inneholder oppskifter som passer til frokost og lunch - og ta med mat. Middag er oftes ikke noe problem å lage på LCHF - men mat å ta med er ikke alltid like lett (selv om middagsrester fungerer fint, så er det ikke alltid det passer så bra å ha med).  Her finnes mange tips til mat som passer til frokost og lunch - som brød, knekkebrød, muffins, rundstykker, pålegg, grøt, vafler, supper, salater og mer. Det finnes en innledene teoridel og ellers tips til oppbevaring av maten. Anbefales til de som har problemer med hva en skal spise til frokost og lunch - til variasjon og inspirasjon.

Frokost - Smootie

Nå har det gått i smootie her om morgene - deilig, kremig bær smoothie.


Det finnes utallige måter å lage smootie på - og man kan ha i det man selv ønsker og liker. Dette har jeg hatt i i det siste;

  • Fryste blåbær
  • Fryste bringebær
  • Tyrkisk yoghurt
  • Kremfløte
  • Egg
  • Litt søtning
  • Eventuelt litt vann eller isbiter
  • Olje

Så har jeg variert med
  • Kokosmelk
  • Vaniljepulver

Jeg bruker stavmikser festet til bolle og heller i passelig menge etter hvor mange porsjoner - til en porsjon er det ca 1 egg, 1 dl kremfløte, 1-1,5 dl  tyrkisk youghurt, ca 2 dl fryste bær, en ss rapsolje og litt søting etter smak. Så mikses det sammen før jeg smaker til - litt mer fløte eller søtning? Kanskje litt mer bær? Selv liker eg den tykk og "frossen", om du ikke liker det - så ha i mer væske, eventuelt bruk tinte/eller ferske bær.


Andre tips å ha i smootie er; avocado, bjørnebær, jordbær, vann med kulsyre, moden pære/eple, kanel, mandler (eller andre nøtter og frø), olje (rapsolje, kokosolje, udos choice), ingefær, kaffe.

mandag 27. februar 2012

Inspirasjon?

Liker å se på matbilder - jeg synes det er insirerende. Her er det ikke så mye variasjon eller fantastiske bilder da, men kanskje du får et tips alikevell?











Fløte karameller

I lang lang tid har jeg tenkt å lage lchf fløtekarameller - men måndene har gått uten at karamellene ble til. Helt til jeg fikk ånden over meg med boken Fristende lavkarbo.


Det er ganske enkelt, med det tar tid med koking - men det er kanskje verdt det? Slik er oppskriften, som er hentet fra boken Fristende Lavkarbo av Cecilie Theiste Brattli.

2 dl fløte
100 g smør
3 ss surkinmelis
1 ts vaniljepulver

Kok opp blandingen, og la den småkoke i en god time (jeg bruke vel ca 1,5 time). Rør innimellom. For mye røring kan gjøre at massen skiller seg. Ta litt masse på en skje for å se om den er ferdig. Hvis massen stivner raskt i kantene er den klar. La den avkjøle litt i pannen, før du kler en boks med plastflolie og heller massen over. La stivne i kjøleskap. Oppbevares i kjøleskap.

Man kan tilsette det man vil i massen - nøtter, hakket sjokolade, tørket frukt.

Disse var veldig veldig god! Jeg hadde litt salte peanøtter og hakked mørk sjokolade i. NYDELIG! Det varte ikke lenge før det var tomt, så det kan være lurt å doble porsjonen neste gang?