Dette har mange som har fått øynene opp for lavkarbo/LCHF fått med seg. Men vet du hvorfor? Fant en ganske grei artikkel i Mat og Helse nr 5/2011 (Skrevet av Anita Breivold) som forklarer litt om fysiologien bak karbohydrater og sult i kroppen i forhold til høye insulin verdier.
Artikkelen kan du lese på nett
HER.
I kroppen virker ikke kalorier på samme måte, da kroppen reagerer forskjellig på forskjellige kalorier. Kroppen reagerer med å skille ut store mengder insulin når kroppen får tilført større mengder karbohydrater. Dette fører til at energien (sukkeret/glukosen) blir flyttet fra blodet, inn i muskelcellene og fettcellene i påvente på mer - og dermed forblir en sulten (om ikke direkte sulten så ikke tilfredstilte og dermed ikke metthetsfølelsen). Karbohydrater i store mengder hinder at man oppnår den gode metthetsfølelsen, at vi fortsetter å være sultne og sugne på mer - nesten uansett inntak. Insulinet sørger for at overskyende glukose blir omdannet til fett og låses inn i fettcellene. På den måten signaliserer insulinet at cellene skal forbrenne glukose, mens fettet er utilgjengelig som brensel. Bare glukose (karbohydrater) kan tilfredstille kroppen i en slik tilstand. Men glukosen er heller ikke tilgjengelig, for systemet er ute av balanse på grunn av de høye nivåene med insulin. Det høye insulinnivået hindrer leveren å frigjøre glukose som er lagret i leveren - og dermed er det bare "ny" glukose kroppen krever. Dette fører til sug etter mer mat og karbohydrater.
Du kan lese mer
her eller i bladet Mat og Helse nr 5/2011.
Artikkelen baserer seg på informasjon hentet fra boka
Good calories - bad calories av Gary Taubes. - Eg har boka liggende men har enda ikke tatt meg tid til å begynne på den, artikkelen får meg til å glede meg til å begynne (selv om det blir utsatt litt til).