tirsdag 6. september 2011

Ekstra fordeler for gravide på lavkarbo?

Å spise lavkarbo som gravid kan gi en rekke fordeler som en kanskje ikke har tenkt på? Her har eg listet opp noen
 • Hinder unødig vektoppgang/overvekt
 • Hinder/minsker vannsamling i kroppen (karbohydrater binder vann)
 • Gir mindre søtsug og gjør det lettere å spise sunt
 • Gjør det lettere å spise naturlig og balansert med gode råvarer
 • Gir finere og sterkere hud (og hindrer strekkmerker?)
 • Hinderer/minsker betennelser i kroppen
 • Gir et stabilt blodsukker
 • Minsker humørsvingninger? (Ved blandt annet et stabilt blodsukker).

For mange så fungerer det selvsakt fint å spise høykarbokost under graviditeten. Andre har god hjelp av å spise lavkarbo, kanskje spesielt i midten og mot slutten av svangerskapet?


Min erfaring

Nå har eg ikke spist lavkarbo hele svangerskapet - eg hadde en nesten sammenhengende pause fra juletider til mai. Så eg har spist lavkarbo siste del av svangerskapet. Etter mai har eg hatt dager der eg har spist høykarbo, i tillegg så har eg ikke vært så streng med karbohydratene - eg har fokusert mer på å føle meg bra. Eg har hatt dilla på blandt annet is - og har da spist litt is. Eg har merket stor forskjell på hvordan eg har følt meg i forhold til hvor mange karbohydrater som kommer inn, med synkende form etter økende karbohydrater.

For min del har eg merket godt at eg med det samme eg spiser karbohydrater blir mer hoven i kroppen - ansikt, hender og bein blir synelig mer hoven etter bare en dag med høykarbokost. Dette bedres med det samme kroppen tømmer karbohydrat lagrene igjen. Dette gjør at eg ikke greier å spise høykarbokost mer enn i noen få dager (eg gjør det alikevell innimellom for å dekke lyster på ulik høykarbo mat). Sug etter mat blir mye mer intenst også når eg har spist karbohydrater - eg blir ofte ikke skikkelig mett og har et konstant sug etter noe. Det er i tillegg vanskelig å styre seg i forhold til mengden mat - som gjør at eg overspiser og blir dårlig/uggen og alt for stappet (varer ikke så lenge, har et søtsug i tillegg). Det har vært vanskelig å legge om igjen til lavkarbokost etter karbohydrater på grunn av dette. Dette er mye verre nå som gravid når eg spiser karbohydrater enn tidligere.

De siste dagene har eg hatt behov for litt mer karbohydrater (i form av smågodter) og har ikke blitt like hoven av det. Har de siste dagene spist for det meste vanlige lavkarbomåltider, så litt karbohydrater ekstra utenom.

Eg har ikke fått mye strekkmerker, noe eg virkelig hadde forventet meg. Til nå er det kun i forbindelse med piercing hullet i navelen (det kan enda komme siste uken(e), bank i bordet!) og noen veldig små på brystet (2 -som tydeligvis ikke er så veldig synlig for andre). Dette legger eg noe til inntaket av ekstra omega, mineraler og multivitaminer igjennom svangerskapet og til kostholdet de siste månedene, har i tillegg smurt meg morgen og kveld med krem og olje som skal forebygge strekkmerker (her i huset kalt flytende gull). Er ganske sikker på at lavkarbokosthold styrker huden.

Eg fikk bekkenplager tidlig (uke 7 begynte plagene?) og har hatt bekkenløsning (tidlig bekkenløsning kommer av hormonelle forandringer - som fører til at leddene i kroppen løsner opp mer og tidligere enn de skal, dette fører til smerer og vansker/smerter ved bevegelse. Det er vanlig og naturlig å ha noe bekkenløsning mot slutten av svangerskapet) og bekkenlåsning som kom som et resultat av løst bekken, og stram bekken muskulatur og at eg fortsatte å presse meg selv. Ledd ellers i kroppen har også vært vonde og "løse" til tider. Heldigvis har plagene vært ganske stabile de siste måndene (med stor variasjon i dagsform og etter hva eg har gjort) - mye takket være sykemelding fra jobben, ukentlige timer med fysioterapaut og kiropraktor. Kanskje har kosten hjelp på at det ikke er blitt enda verre? Kjenner nå de siste ukene at det er noe verre - men nå er jo bebisen mye større enn tidligere og legger et press på bekkenet konstant.

Har i dag 10 dager igjen til min termin dato - til informasjon :) Så er 38+6 uker på vei.Hormonforandringer gjør at man legger mer på seg under graviditet, og mange starter overvekten ved graviditet - Lena Beatrice skriver litt om svangerskap og overvekt. Hun skriver at å spise lavkarbo kan hindre at man legger på seg for mye.

Kostdoktoren postet et innlegg - om hans høygravide kjæreste og lavkarbo. Mange har delt sine erfaringer her.

Her er en liste over påvirkning på bebisen fra livsstil under graviditet og amming. Flere artikler finner du her (svensk side).

4 kommentarer:

 1. Hvis jeg blir gravid en gang til de neste årene, skal jeg spise lavkarbo. Ikke ekstrem eller streng lavkarbo, men hvertfall sånn at ikke 3/4 av dagens måltider er brødmåltider som i forrige svangerskap...

  Du kan føde når som helst du nå. Lykke til :-)

  SvarSlett
 2. Du ser flott ut! :) Min fastlege ble i hvert fall veldig overrasket over hvor lite vann jeg hadde i kroppen. :) Forrige svangerskap satt jeg med våte kluter på beina fordi de var så hovne på kvelden. Mens denne gangen var jeg nesten ikke hoven. (Fødte i juni)

  SvarSlett
 3. Hei lurer litt på om du snakket med jordmor om å spise lavkarbo? Jeg har spist lavkarbo nå i 4 uker og er i svangerskaps uke 24. Følte meg mye bedre til å begynne med men nå sist uke føler jeg meg slapp og dårlig. mannen min lurer på om kroppen min rett og slett går i ketose. kanskje jeg bør spise litt mer karbohydrater til dagen? Hvor mye bør jeg spise. Ble endel spørsmål her nå.... håper du kan hjelpe litt.

  SvarSlett
 4. Snakket ikke med jordmor om kosthold sist (heller ikke nå, er gravid igjen - men har ikke spist lavkarbo nå, har begynt å innføre det igjen nå). Det er ikke farlig om du kommer i ketose selv om du er gravid, men det kan være lurt å ta det forsiktig om du ikke har gått på lavkarbo før - tiden er ikke inne for å prøve streng lavkarbo når en er gravid. Det kan være lurt å prøve deg litt frem, spis litt mer karbohydrater noen dager (litt mer grønnsaker, tyrkisk youghurt, melkeprodukter som fløte, nøtter, lavkarbo brød).

  Hvordan spiser du ellers, sår du i deg nok næring/fett? Greier du å spise nok? Har du gått opp i vekt? Du skal ikke gå ned i vekt - men ligge stabilt eller legge på deg litt - perioden du kommer inn i (og er inne i) så legger babyen mye på seg og vokser fort - så du kan være trøtt bare av å være gravid også :) Husk på å drikke mye vann, hvile nok og ikke overanstrenge deg :) Om du vil kan du sende meg en mail om du har noe flere spm - charlotte_herland@hotmail.com litt lettere å svare deg da :)

  SvarSlett