Ingredienser


Her er en oversikt over ingredienser og produkter eg bruker.

Sukrin

Sukrin er et 100% naturlig søtningsmiddel med ca 75 % søtningsgrad i forhold til sukker, det er fri for energi og skader ikke tenner og tannkjøtt. Sukrin finnes natturlig i pærer, sopp, melon m.m. Sukrin inneholder ikke karbohydrater. Det skal ikke gi blodsukkerstigning, da sukrin er et sukkeralkohol (Erythritol) som kroppen ikke har nytte av - 90% blir sugd opp i tarmen - men skilles uforandrett ut via nyrene (urin). Dette hindrer mage-trøbbel som er vanlig ved kunstige søtningsmidler uten energi. Men som med alle søte stoffer kan det finnes unntak, noen kan reagere med bland annet økt blodsukkerstigning (og partystoppereffekten ved at man ikke går ned i vekt). Det er Funksjonell mat som leverer sukrin. Sukrin finnes også som melis - som løser seg opp lettere.

En kan lese mer om sukrin her (Funksjonell mat). Her er en artikkel fra Mat og Helse om Erythritol.

Sukrin kan kjøpes på helsekost butikker eller på nett. Funksjonell mat har egen nettbutikk her, det koster 100 kr i frakt uavhengig av mengde varer.

Mandelmel (fra Funksjonell mat)

Mandelmel kan erstatte mel i bakst. Man må tilsette mer vann ved baking med mandelmel - da mandelmel trekker til seg mer væske - eventuelt kan en bruke 50-60 % mengde mandelmel i forhold til vanlig mel. Mandelmel oppfører seg annerledes en vanlig med da det ikke inneholder gluten (gluten binder deigen sammen og gjør at deigen hever). Man kan tilsette johannesbrødkjernemel eller fiberhusk som bindemiddel for å binde deig med mandelmel bedre sammen.

Her har eg skrevet mer om mandelmel.

Johannesbrødkjernemel (JBKM)

Johannesbrødkjernemel er et samksnøytralt bindemiddel/fortykningsmiddel uten gluten og karbohydrater. JBKM er utvinnet av frøene i frukten til Johannesbrødtreet.

JBKM brukes som fortykning i sauser, supper, grøt, gryter m.m. Det brukes som bindemiddel i kjøttkaker, bakverk, brød, kaker, desserter, kakefyll, iskrem m.m.
JBKM har E-nummer E 410.

Man bruker ca en strøken ts til en halv liter varm eller kald væske.

JBKM kan kjøpes på de fleste helsekostbutikker.

FiberHusk

Fiberhusk inneholder pulverisert psylliumfrøskall, det er glutenfritt, karbohydratfritt og smaks- og luktfritt. Psyllium er gelebyggende fiber som suger opp væske og sveller slik at deigen bindes sammen (fiberhusk har liknende egenskaper som gluten).

Fiberhusk kan brukes i alt av bakverk, omeletter m.m. Det øker fiberinnholdet og binder deigen sammen. Fiberhusk gjør deigen seig, fin og saftig som hvetedeiger - helt uten karbohydrater.
Fiberhusk holder magen i gang, og kan blandes i drikke ol.

Fiberhusk finner i noen dagligvarebutikker (ved de glutenfrie matvarene) og i de fleste helsekostbutikkene eller det kan bestilles på nett (allergimat.no).


Semper Pofiber

Pofiber inneholder 70 % kostfiber fra potet, og kun 12 g karbohydrater. Pofiber binder store mengder vann i baking og gjør bakst saftigere, seigere og tyngre - pofiber erstatter noe av funksjonen gluten har. Pofiber er nøytral i smak, lukt og farge.

Pofiber egner seg i bakst, som bindemiddel i f.eks. kjøttkaker og som strøbrød (til pannering).

Pofiber får i helsekostforetninger, i velassosierte dagligvarebutikker og på nett (allergimat.no).


Kokosmel Aman Prana raw økologisk kokosnøttmel

Kokosmel er mel laget av pulverisert fiber fra kokosnøttkjøtt. Kokosmelet er rått, altså ikke varmebehandlett over 40 grader. Kokosmel er ikke søtet, er uten gluten, lav på kalorier og økologisk. Kokusmel er rikt på kostfiber.

Kokosmel kan brukes som erstatter for vanlig mel (10-25% i tradisjonelle bakeoppskrifter) ved baking. Kokosmel gir en mild og søt kokosnøttsmak, så en kan bruke noe mindre søtning. En bør tilsette mer væske en normalt (evt 30% mindre kokusmel enn vanlig mel), gjerne fett, kokosmelk eller kokosolje, da kokosmel trekker til seg en del vann. Obs at bakst med kokosmel trenger mindre steketid! Kokusmel kan en bruke som kosttilskudd, ha i smoothies og andre drikker, bruke som fortykning og ha over frokostbandingen.

Litt informasjon om å bake med kokosmel finner du her.

Kjøpes i helsekostbutikk eller på nett hos super-nature.no.


Sukkerroefiber/Fiberx

Sukkerroefiber, også kjent som fibrex, kan brukes i baking og i frokostblanding. Sukkerroefiber er naturlig fri for gluten. Karbohydratinnholdet er lavt, mellom 3 og 4 g per 100 g vare. Det ser ut som havregryn, men er hardere. Sukkerroefiber inneholder - som det sies i navnet, mye fiber.

Den høye vann-lagringskapasiteten gjør sukkerroefiber til et utmerket råstoff i bakervarer og i matlaging for å få opp fiberinnholdet. Kan også med fordel anvendes som strøbrød. Brød kan få forlenget holdbarhet. Bland sukkerroefiber i Müsli og du har høyere fiberinnhold. Ved baking bør deigen stå en stund slik at flakene kan mykes opp.

I boken Bakeglede uten sukker , finner en flere oppskrifter med sukkerroefiber. En finner et utdrag fra boken her.

Fibrex/sukkerroefiber fåes hos enkelte velassorterte dagligvarebutikker, og kan bestilles fra allergimat.no

Hi-maize

Hi-maize er fiber man kan tilsette bakverk for å øke fiberinnholdet. Hi-maize skal være godt for fordøyelse, øke metthetsfølelsen, gi jevnere blodsukker og er glutenfritt. Hi-maize inneholder 31 g karbohydrater/100g.

Her finnes mer informasjon om hi-maize.


Bakepro

Bakepro er et proteinpulver som er egnet for baking. Det tåler varme opp til 200 grader. Det inneholder 6 g karbohydrater/100g. Man kan erstatte deler av mel med bakepro for å øke proteinmengden. Bakepro kan også brukes som proteinpulver i shake. Bakepro har en nøytral smak. Bakepro kan kjøpes på helsekostbutikker eller på nettet (for eksempel http://www.gymgrosisten.no/).
 


Vaniljepulver

Vaniljepulver er pulver av vanilje. Vaniljestenger tørkes og males til pulver (dette kan man gjøre selv om man kjøper tørkede vaniljestenger, disse finnes på de fleste dagligvarebutikkene ved krydderet). Vaniljepulver er drøyt i bruk og kan brukes i for eksempel kaker, desserter, smothies, sjokolade, konfekt eller nøttemelker.

Det kan kjøpes i helsekostbutikker og noen utvalgte matvarebutikker. Vaniljepulver er laget av ekte vanilje og har en fantastisk smak og aroma (i motsetning til falsk vanilje essens som er kunstig fremstilt vaniljesmak og som smaker helt annerledes).

 Bilde til venstre fra venstre; Vaniljeessens laget av e-stoffer, ekte vaniljepulver. Til høyre; Raw vaniljepulver.7 kommentarer:

 1. Kjempefin blogg, som ble oppdaget i ettermiddag. Jeg har brukt lav-karbo i 3 uker. Kroppen føles mye bedre allerede. Synes det er veldig positivt at dere som har lengere erfaring enn oss andre - vil dele oppskrifter og ideer med oss. Tusen takk. Gleder meg til å komme tilbake og lese/lære mer.

  SvarSlett
 2. Tusen takk, så koselig å få hyggelige tilbakemeldinger :)

  SvarSlett
 3. takk for mange gode tips til baking.
  Gjør det så mye enklere når vi kan lage ting som ligner på det vi er vant til! :)

  SvarSlett
 4. Bakepro Proteinpulver blir brukt hver dag her. Men jeg bruker den som en shake. Bruker ei måleskje til 6 dl vann. Rister godt. Står i kjøleskap til siste glass er tatt hver dag. På den måten får jeg i meg 40 g proteiner + det jeg får i kosten min hver dag.

  SvarSlett
 5. Hei. Jeg sitter her med bloggen din fremover meg og lurer på om eg skal prøve LCHF kosthold ut, eg sliter skikkelig med jojo-slanking og sånn som du forklarer i et av dine innlegg, føler deg oppblåst og hoven. Det jeg lurer veldig på er om man skal trykke i seg feite produkter som fløte, rømme og ja, ser ikke det helt for meg at man kan bli tynnere, men fett forbrenner jo fett visstnok?? Disse oppskriftene dine, er alle beregnet til LCHF kosthold? :) På forhånd takk :) hilsen Miriam

  SvarSlett
 6. Fett brenner fett ja :D Eg har ikke gått ned mye på kostholdet da (det strammer seg litt inn etter noen uker), siden eg er normalvektig - men eg har følt meg mye mye bedre :)Det som er det viktigste med lavkarbo/LCHF er å ikke skjeie ut hele tiden, for mye fett og mye sukker = man legger på seg. Så kan det være en ide å lese en bok om emnet for å få en forståelse for kostholdet. Det finnes mye på nettet. Eg anbefaler dr dahlquist sin Guide til LCHF. Det kan jo være en begynnelse å kutte ut brød, poteter, pasta, ris og sukker - og se hvordan det går. Spise grønnsaker og ellers ta matvarer etter hvert :)

  Alle oppskriftene er beregnet på et lavkarbokosthold. Om det er litt mer karbohydrater i en oppskrift eller et tips så skal det stå i innlegget. Ellers så er det jo noen ting man spiser dagelig og ofte, og andre ting man bare spiser en gang innimellom. Så kommer oppskriftene ann på hvor streng lavkarbbo man praktiserer - noen ligger på under 20 gram karbohydrater om dagen, men andre ligger på 75 gram. Dermed så vil det varriere hvor mye man kan spise av ulike matvarer og da matretter. En del av oppskriftene inneholder mengde karbohydrater. Det kan nok være lurt å holde seg unna søtsaker en stund i begynnelsen, selv om det er LCHF. Det er lett å overspise søte gode ting.

  Håper dette var til hjelp :)

  SvarSlett
 7. Har brukt Bakepro tidligere, men har nå gått over til Proteinfabrikken sitt "Bake Protein", Dette er er flerkomponent protein, som fungerer langt bedre i bakverk, enn det jeg opplevde med Bakepro

  https://proteinfabrikken.no/Proteinfabrikken/Smartmat/Bakeprotein/IQ-Bake-Protein-800g-Proteinfabrikken-15937-p0000008024.aspx

  SvarSlett