søndag 8. april 2012

En liten diskusjon med meg selv om barn/baby på LCHF

Det er diskusjoner om barn på LCHF oppom i media. Noe av grunnen til dette kan være at det nå kommer bøker med lavkarbomat som er rettet mot hele familien? Det synes å være en vanlig oppfatning at gravide, ammende og barn ikke kan spise karbohydrat redusert/LCHF/Lavkarbo. En diskusjon fant jeg på bloggen til Fotballfrue, som kom etter uttalelser etter hun deltok på Senkveld - om eventuelle barn kan/bør spise LCHF. Innlegget finner du her - og diskusjonen foregår i kommentarfeltet.

Mange har en oppfatning av hva LCHF/lavkarbo er. Og det uten å tilegne seg noe kunnskap om emnet. Jeg har spurt meg selv ofte i forbindelser med uttalelser om lavkarbo om det ikke er naturlig å oppsøke informasjon og kunnskap om et tema før en skal mene så veldig mye eller uttale seg om det? Jeg synes at mange som skriver negativt om LCHF og lavkarbo ikke har satt seg inn i hva det er eller hvordan det virker. Mange har også en helt feil oppfatning av hva lavkarbomat består av. Selvfølgelig passer ikke lavkarbo for alle - og man har lov å ikke like lavkarbo av mange grunner. Og det er helt greit, vi er forskjellige - og en type mat eller livsstil passer ikke alle.

Mange som spiser LCHF setter blandt annet stort fokus på rein mat, med lite tilsetningsstoffer og minst mulig bearbeiding av maten. Det er grønnsaker, kjøtt, fisk, egg, salat, smør, meieriprodukter, ost, korn, bær osv. Når jeg spiser LCHF så spiser jeg mye sunnere, mye mer grønnsaker og mye mindre bearbeidet mat enn når jeg spiser flere karbohydrater. Jeg lager også mye mer av maten selv fra bunnen av.Som mamma til en liten gutt på litt over 6 månder er det litt provoserende å lese mange av diskusjonene. Hvorfor skal man gi snop, brus, og sukker til barn - spesielt før de spør om det selv? Selvsakt kan man ikke holde barnet unna slikt i all fremtid, men det går jo å la være å introdusere slike matvarer i hjemmet eller som en del av hverdagsmaten? Vil ikke foreldre det beste for barna sine, også når det gjelder kosten? Bør ikke barn få sunn, rein og næringsrik mat fra starten - slik at det skapes et godt grunnlag for kosthold videre? 

Vi begynte med mat utenom bare amming når han var mellom 4 og 5 månder. Dette var for at han ikke lenger lå på seg nok, og var heller lite intressert i å ta puppen lenge nok (det var verden som var så alt for spennende). Selv om jeg pumpet etter amming og tilbydde han melken på flaske (som heller ikke var interessant) så gikk han ikke opp så mye som han burde (han gikk opp, men ikke nok i forhold til hva de skal legge på seg). Så da begynte vi med litt velling/grøt og grønnsaker/fruktmoser med rapsolje. Det var for meg en nedtur å ikke full-amme til han ble 6 månder - men jeg ser jo nå at det var det riktige for oss. Nå fungerer ammingen fint, vi har god nattesøvn og lillegutt er glad, mett og fornøyd.

Pupp er best

Gla laksen min etter litt avocado mos


Babyen min får normal babymat i tillegg til så mye pupp han vil ha. Jeg tenker at han ikke skal ha sukker og helst ikke mye hvetemel, og jeg vil lage mye av maten selv. Nå får han pupp før hvert måltid, i tillegg til om morgenen og kvelden/natten. Han får grøt av hirsekorn (den økologiske hirsegrøten fra Holle) - som inneholder kun hirse (og vitamin b1, som er pålagt via lov å tilsettes). Denne blandes med vann (evt morsmelk/morsmelkerstatning) og tilsettes rapsolje eller annen fettkilde. I tillegg får han ofte litt frukt til grøten, gjerne med høyt innhold av c-vitamin. Dette er for å øke opptaket av jern. Han får fruktpurre, både hjemmelaget (av eple, pære, banan, jordbær, mango osv) eller økologisk fra "pose" (som Ellas Kitchen). Han får også most banan og most avokado, som vi kan bruke til å tilsette grøt eller aleine som lunch. Jeg har laget en del grønnsakspurrer - og blandinger av grønnsaker og frukt. Nå er vi nylig begynt litt med litt middagsmat også - da har jeg til nå laget med kyllingfilet og grønnsaker og laks med brokoli, blomkål og squash. Jeg brukte til kyllingen, i ulike kombinasjoner kålrot, potet, gulrot, sukkererter, løk og tomat. Maten ble krydrett med pepper og tilsatt godt med fett - smør og rapsolje.

Vi har kjøpt inn noen middagsglass (fra merket Hipp, som har økologisk mat, og noe fra iherb) - og vi er ikke så fanatisk at vi ikke kan bruke dette. Det brukes ikke hver dag, men er tenkt å ha med om ikke er hjemme hele dagen. Og synes at innholdet i mange av middagsglassene fra Hipp er ganske "lavkarbovennlig" og har ok ingredienser. Så har eg bestilt masse fruktmoser og slikt fra Iherb - der det er billigere enn her for økologiske varer (skal skrive ett eget innlegg om det).

Her har gutten min fått litt melon å smake på

Og far og sønn har spist mat fra glass med hode, hender og body


Jeg synes ikke dette hørers verken ekstremt eller usunt ut. Babyen min får variert mat - som aldeles ikke er uten karbohydrater. Men jeg velger vekk noe av barnematen og er nøye på råvarene han får. Han får som regel ekstra fett i maten og grøten. Han får spise så mye han vil ha av maten. Noen ganger det veldig lite - og lillegutt vil heller ut i verden. Andre ganger vil han ha mere mat og er fullt konsentrert i spisingen. De gangene han spiser lite, så gjør det ikke noe - for jeg vet at det han har fått i seg er mye næring i. Vi er ikke alltid så nøye på våres kosthold - men til babyen min vil jeg prøve at han skal få den beste næringen, uten for mye tilsetningstoffer, sukker og hvetemel.

Vi holder oss helt unna ferdige grøter - som oftest er tilsatt en form for sukker og har en ingrediensliste lenger enn lengst. Personlig så velger jeg heller ikke barnemat fra Nestle - pga mye tilsetningstoffer og unødvendig lange innholdsfortegnelser. I tillegg driver Nestle aggresiv markedsføringen i mange land, som fører til at mange mange barn dør i land der det ikke er mulig å holde en god hygienisk standar ved tilberedning av morsmelkerstatning og at barna ikke får nok melk (morsmelkerstatning er dyrt i forhold til amming) - mødrene velger vekk ammingen til fordel for erstatning pga massiv markedsføring. Nå er det ikke slik at vi ikke bruker noen produkter fra Nestle, men akkurat babymaten er jeg ikke så begeistret for.Sider med informasjon om hjemmelaget babymat og oppskrifter;

barnemat.com
Margit Vea - blogg
Brababymat - blogg
barebarnemat - blogg

1 kommentar:

  1. Min samboer og jeg har nå levd lavkarbo i nesten ett år. Jeg kaller det å leve lavkarbo fordi jeg selv mener det dr en kostholdsendring. Akkurat som andre som legger om kosten min. Jeg er enig i det du sier. Folk har sterke meninger om lavkarbo uten å ha lest om hva det innebærer. Jeg får stadig høre "fett er farlig og kegger seg i årene" Jeg kjenner det koker litt når jeg får høre det. De har jo absolutt ingen peiling når de uttaler seg.

    Flott side du har
    jeg bruker den og er innom den ofte :) Du har mange gode oppskrifter...

    SvarSlett