onsdag 29. september 2010

Produkter; Mandelmel fra funksjonell mat.

Mandel mel er et mel laget av avskallede mandler. Mandelmel fra funksjonell mat er fettredusert i forhold til vanlig mandelmel/finmalte mandler. Alle steder der en bruker mel kan en også bruke mandelmel. I tradisjonelle gjærbakverk kan en erstatte 10-20 % av melet med mandelmel (husk å tilsette mer væske). I andre bakverk kan en erstatte opp til 100 % av melet med mandelmel. Mandelmel trekker til seg mer vann enn vanlig mel, så en bør redusere menden mel til 50-60% av opprinnelig mengde mel - eller tilsette mer væske. Mandelmel oppfører seg annerledes enn vanlig mel siden det mangler gluten. Gluten gjør at bakverket hever seg og at bakverket bindes sammen. Man kan tilsette Fiber Husk eller Johannesbrødkjærnemel for å binde deigen når en baker med mandelmel.

Mandelmel kan lages selv ved å kjøre mandler i foodprosessor, med håndmikser eller på gamlemåten med mandelkvern. Om man vil avansere det finnes oppskrift/fremgangsmåte på nett (med tørking i ovn m.m.) - ellers går det fint å bruke mandelmel som det er etter maling av mandler. Hjemmemalte mandler har kort holdbarhetstid.

 
Mandelmel fra Funksjonell mat inneholder 8 karbohydrater per 100 g mel. Prisen er 90-95 kr for 500 g. Mandelmelet kan kjøpes på nett her, det kommer da frakt i tillegg på 100 kr uavhengig av hvor mye en bestiller. En finner mandelmel i utvalgte helsekostbutikker.

Eg har brukt mandelmel til å lage grøt av og bake med (Brownieskake, kjeks, m.m.). Det finnes mange oppskrifter med mandelmel på http://www.lavkarbo.no/. Ellers er det bare fantasien det kommer ann på :)

Oppskrift på mandelgrøt finner du her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar