fredag 1. juli 2011

LCHF-landet

Vi er på ferie i Sverige nå, så det blir lite nye retter og oppskrifter for øyeblikket. Eg spiser lavkarbo og 'vanlig mat' (les snop og is) om hverandre om dagene, men merker godt at det ikke er så bra for meg med masse karbohydrater. Føler meg dårlig etter høykarbomat og spesielt etter snoperier - og hovner godt opp når eg har spist mye karber. Men det er ferie, og det er ikke alltid lett å få tilpasset mat. Så er det jo spesielt mye som frister akkurat nå - som herlig iskrem. Så eg koser meg litt nå på ferie, så får eg spise skikkelig når eg kommer hjem igjen. Men eg må nå passe meg litt for godisen og alle karbene så eg ikke ender opp med å gå opp for mye i vekt og vann - ser jo allerede ut som en gedigen fiskebolle her med store magen.

Tilgjengeligheten på mat og matvarer med lite karbohydrater er like dårlig som hjemme - skuffende! Hadde trodd at Svenskene var kommet litt lenger enn oss trause normenn. Like lite LCHF alternativ her som hjemme desverre. Og det er litt mer vanskelig å forklare hva en vil bytte bort i salat når man spiser ute. Kanskje det er bedre midt i Stockholm? Noen som vet?

Ønsker alle som leser en god sommer :)

4 kommentarer:

 1. Jeg innbiller meg at softis og potetgull ikke er de værste på lavkarbo. Grunnet at de inneholder mye fett, og forhåpentligvis ikke så mye sukker.

  Ellers er det vel ikke så mye som må plukkes bort fra salater? Jeg tror det går greit med litt pasta. Man må se på sammensetningen av et måltid også. Litt karbohydrater går.

  SvarSlett
 2. Litt karbohydrter gå ja - spesielt nå når eg ikke fölger LCHF strengt :) Problemet er nå at ikke er så lett med bare litt :P Men til vanlig ville eg ikke spist så mye tull som eg gjör akkurat nå, men kombinasjonen ferie og gravid er ikke akkurat heldig :P

  Salater går ofte greit ja, men man vet ofte ikke hva en salat inneholder (om man ikke spörr da, og svenskene forstår ikke bergensk spesielt godt). Kjedelig å få mat som "ödelegger" for hele kostholdet. Men det meste kan bestilles med grönn salat som tilbeför og det er jo godt og ikke så alt for vanskelig å forklare! :)

  SvarSlett
 3. Hei!
  Jeg har nettop begynt på lchf (les dag nr 3) og sliter skikkelig. er så kvalm og bare tanken på en ny osteskive eller en skvett majones gremmer meg. går dette over? kan man drikke sunlight saft? jeg er 163 høy og veier ca. 62kg og vil ned til 55.. vil dette la seg gjøre med dette kostholdet? og stemmer det at man bør holde seg unna bær i vektreduksjonsfasen? jeg kommer ikke til å leve på lchf resten av livet..bare en periode til jeg mister det jeg ønsker.. så kommer jeg til å leve lavkarbo etter det. (kutte ut brød, pasta,ris og sukker) har aldri vært glad i fett og sliter med å få det i meg.. hjeelp!

  SvarSlett
 4. Om du ikke er så glad i fett kan det väre lurt å ta en overgangsfase der du gradvis går over til LCHF. Man trenger ikke å bare spise smör, majones og ost - det finnes jo så mye god mat man kan lage - som reint kjött med salat og dressing (med litt apetina ost) eller grönnsaker ved siden. Men pass på å tilsette litt fett som römme, dressing, saus ol. Eg tror at kvalmen vil gi seg, om du bare ikke går for hardt frem i begynnelsen.

  Man kan velge å drikke sunlight saft om man önsker det - men for noen kan kunstig sötning hindre önsket vektnedgang og gi sukker sug. LCHF handler ikke om faser, men om livsstil - man spiser LCHF for å få en friskere kropp :) Litt bär skal gå bra - men det er lett å overspise bär da, for det er så godt ;) Så inneholder det litt karbohydrater.

  Siden du vil leve lavkarbo bör du finne deg en filosofi - og lese denne. F.eks. Dr dahlquist eller dr hexeberg (begge har en nybegynnerbok) - så tilpasse ditt kosthold etter hva du liker og greier å spise. Når du skal ned i vekt, så passer det for mange på å spise lite karbohydrater (20g dagen), nok fett og unngå sötstoff (vei gjerne maten og rekne ut, så har du litt kontroll over hva du får i deg) - men om du ikke er så glad i fett bör du ligge litt höyere på karbohydratene (f.eks 50 om dagen) OM du ikke får i deg fett.

  SvarSlett