lørdag 9. oktober 2010

Å spise lavkarbo; reaksjoner fra andre og måter å takle noen utfordringer på.

Etter et innlegg hos Lena Beatrice kom eg til å tenke på hvordan eg er blitt møtt av andre på at eg spiser lavkarbokost og hvordan det er ute av huset å spise lavkarbo. Å spise lavkarbo gir reaksjoner fra mennesker rundt en. Mange mener en går på en diett, andre synest det er rart og merkelig. Noen lurer på hvorfor og hvilke effekt det har på kroppen. De fleste spør om det er for å gå ned i vekt. Det er det ikke alltid så enkelt å gjennomføre lavkarbo med rare blikk på seg og når det meste av mat-i-farta er raske no,no karbohydrater. Hva gjør man når man er ute av huset?

Mamma
Middagsbesøk hos mamma blir litt vanskeligere, selv om mamma gjør så godt hun kan å tilpasse maten (og så har eg ikke vært der så ofte i det siste, shame on me!). Mamma lager for eksempel brokoli til meg istedet for poteter. Taco går også ann å lage, eller eg kan lage mat der. Evt kan eg spise før eg kommer, men da blir mamma så skuffet om hun skal lage middag. Eg tror mamma synes det er litt rart med lavkarbo mat, men hun har ikke sakt så mye om det.

Jobben
I august begynte eg i ny jobb på Haukeland sykehus. En avdeling med mest damer og masse fredagskos, kake, baguettbestilling osv. Det er ikke alltid like lett å si nei til deilig kake. Eg har hatt med meg mat hjemmeifra, middager som flyter i fett, eg har spist knekkebrød med en stor, stor mengde smør og ost på, drukket shake og spist salat. Kommentarer har kommet og har bandt annet vært "hvorfor?", "Er det for å gå ned i vekt?", "Hva har du med deg?", "Hvordan virker det?", "Det lukter godt", "Er det alt du skal spise?", and so on! Nei, eg skal ikke ned i vekt, ja, det er dette eg spiser, joda shake holder meg mett til eg kommer hjem, eg føler meg bedre og har mer energi, eg har med meg middag fra i går.... Vanligvis ikke et problem, men ikke alltid like kjekt. Eg prøver å få frem at eg spiser slik fordi det får meg til å føle meg bedre. Eg pleier å si, sant som det er, at eg synes lavkarbo hørtes veldig rart ut begynnelsen også - hvordan kan masse fett og proteiner være god nok kost? Men svaret er enkelt, det er den beste kosten for meg. Det eg sier om det står tilbud om kake eller baguettbestilling er at eg ikke spiser brød/mel.

Eg har spist brød og gått ned 7 kg
Noen blir rett og slett provosert av at en spiser lavkarbo - til tider nesten litt sint, med kommentarer som at kroppen trenger karbohydrater, det er ikke sunt å spise slik osv. En vanlig kommentar er "Eg har gått på Grete Roede og gått ned 7 kg og eg spiste masse brød". Joda, fint for deg tenker eg da. Spiser du slik enda? (Nei) Hvorfor ikke? (Det er ikke en kost man kan spise i lengden, for dårlig mat) Holder du kiloene av? (Nei) Hva er poenget da, når det finnes en måte å spise på som får deg ned i vekt om du trenger det og som en kan fortsette å spise videre og hindre at en går opp igjen i vekt? Eg har spist avkarbo til og fra i snart ett år (ikke hele tiden), eg er fortsatt i live! Eg har ikke gått ned i vekt - fordi eg er normalvektig, og eg spiser det eg vil spise på lavkarbo, eg føler meg bra og liker denne livvstilen. Klart det går ann å gå ned i vekt ved å spise brød og mager kost, men det passer ikke for alle. Og har en lyst å spise mager salat uten dressing resten av livet? Eg vil spise god, feit mat - med mange smaker, sauser og muligheter. HVER DAG!

Spiser du på det derre lavkarbo enda?
En kommentar som kommer innimellom fra kjente. Ja, eg spiser lavkarbo enda - fordi det er min livsstil :) Det er ikke en diett som går over, men en måte å leve på. Noen forventer at man blir lei av det, eller finner ut at det ikke er så bra alikevell, man slutter med lavkarbo når man er gått ned x-antall kg/man ikke går ned x-antall kg osv. Ikke eg ikke, eg fortsetter å spise lavkarbo fordi eg liker det, masse god mat og en mer fornøyd kropp! :)

Om energi, kropp
Får man mindre energi? NEI! Det har ikke eg vertfall :) Eg vil si eg har mer energi og føler meg bedre. Eg føler meg mindre oppblåst, har mindre problemer med vondt i magen, eg overspiser ikke (like ofte), og ikke minst - det er like tungt/lett å gå på fjellet og å trene - selv uten energi fra karbohydrater. Noen vil ha en periode i starten der de er trøtt, slapp og har hodepine. Dette vil normalt gå over i løpet av dager/uker.

Om sukkersug etter søtt/bakverk
Får man søtsug på lavkarbo kost? Ja, det kan man få, men en kan bli kvitt søtsuget helt ved å la være å spise søte ting (kunstig søtet). Mange føler søtsug/spisetrang de første dagene på lavkarbo, så går det over. Man vedlikeholder søtsug ved å fortsette å spise søtt, selv om det ikke kommer fra sukker men fra kunstig søtning uten effekt på blodsukkeret. Man kan spise søte ting på lavkarbo om det er uten karbohydrater/lite karbohydrater. Merk deg at NOEN kan få en reaksjon på kunstig søtning ved blogsukkerstigning og mage-trøbbel. Spiser man vanlig snop med sukker/druesukker/fruktose (m.m.) er det ikke lavkarbo. Det finnes mange produkter som ikke inneholder sukker/karbohydrater i stor grad - for eksempel sukkerfritt snop, dette er ofte søtet med sukkeralkoholer som ikke tas opp av kroppen. Noe karbohydrater vil det vanligvis være i sukkerfri snop, så man må nok begrense seg alikevell. Et alternativ er å lage snop hjemme, for eksempel konfekt. Så om en har behov for noe søtt til kosen finnes det enda mange muligheter :)

Kan man aldri spise bakverk på lavkarbo? Klart man kan spise bakverk, man må bake det lavkarbo;) Det finnes mange oppskrifter på nett til lavkarbo alternativer til kake, boller, brød m.m. Eg blir selvsakt fristet når eg går forbi et konditori med deilig duft av boller. Men eg velger å ikke falle for fristelsen, noe godt kan eg lage selv.

Eg har hatt lite behov for snop når eg har spist lavkarbo. Når eg har spist mye søtt, som eg ofte gjør, så kommer det et søtbehov snikende. Når eg har holdt meg unna søte ting har eg ikke engang tenkt på at eg vil ha noe søtt. Grunnen er at når eg spiser noe søtt, så eg gir kroppen noe å hige etter. Kake, sjokolade, konfekt, kakao, m.m. går fint ann å lage på lavkarbo. Eg mangler ikke noe på snope-fronten, det er bare litt mer arbeid med å lage det selv og at det ikke finnes lett tilgjengelig i butikken. Men vil man ikke gi slipp på godteri, så trenger man ikke å kutte det helt ut, man kan tilpasse godisen etter dietten, og lage små porsjoner med hjemmelaget snop. Store porsjoner har en tendens til å forsvinne helt de også, så en bør ikke overvurdere seg selv med å tenke at en skal spare. Det er nemmelig ikke enkelt når lavkarbo snopen er så god som dette, dette eller dette.

Å gå ned i vekt
Eg vet om flere som har fått ned mange kg ved å spise lavkarbo kosthold. Noen har prøvd i mange år på å gå ned ved den vanlige måten, uten å lykkes! Men det er gått som en 'lek' å gå ned med lavkarbo i sammenligning. Etter å ha gått ned i vekt på lavkarbo prøver en seg på "sunt" normalt norsk kosthold - så har de gått opp i kg med det samme. Noen må fortsette å spise lavkarbo etter å ha gått ned det de vil, andre kan gå over til normalt kosthold uten å gå opp igjen i vekt (ikke at eg har hørt om noen som har greid det i lengden). Greit nok, det er ikke alltid lett med lavkarbo - en kan ikke spise alt av mat hvor-som-helst, når-som-helst på lavkarbo. Men en kan spise veldig mye god og næringsrik mat. Planlegging er alfa og omega for å lykkes - uten så går det ikke. Om man skeier ut, fungerer det ikke. Man kan ikke skeie ut om man vil ned i vekt. Eller man kan jo det innimellom, men ikke daglig eller ukentlig. Grunnen til dette er at det tar noen dager for kroppen å gå over fra karbohydrat-forbrenning til å forbrenne fett, for noen kommer kroppen ikke skikkelig i gang med fettforbrenningen før etter mange uker. Når en fyller på med karbohydrater vil en fylle på med karbohydrater og dermed miste effekten av lavkarbokost. Skjer dette for ofte vil det ikke bli noe særlig med vektnedgang. Man kan selvsakt spise lavkarbo noen måndeder, for så å ha en skikkelig utskeielse, så tilbake på lavkarbo. De fleste som spiser lavkarbo gjør dette :)

Kan ikke - for eg spiser lavkarbo.
Eg kan ikke spise der/det for eg spiser lavkarbo. Sulten, så må en gå hjem? Kinosnop? Det er ikke alt man kan gjøre like lett når en spiser lavkarbo. Eg kan ikke dele pizza på peppes med jentene, den er jo full i karbohydrater. Det er ikke alle steder en kan spise, for det finnes ikke et lavkarbo alternativ. Noen ganger blir det for dyrt å spise ute - 300 kr for en simpel biff.... Ush! Det er lov å si kan ikke. Det er noe eg har lært meg - eg kan ikke spise baguett for eg spiser lavkarbo. Og det blir som regel godtatt, heldigvis. Venner er vant med det nå, kan ikke chips, men kan spise noen typer nøtter til alternativ. For meg har tilpassingen til å spise lavkarbo kost handlet mye om alternativ til vanlig mat. Og nå foretrekker eg disse alternativene fremfor karbohydrater. Det finnes matvarer å spise i farten, på kino kan man velge sukkerfritt - eller planlegge å ta med seg noe hjemme i fra, når man er ute må man tenke kreativt - og man lærer seg måter etter hvert.

Noen tips til å spise ute/rask mat;
 • Egg, i alle varianter (ta med)
 • Pølse uten brød
 • Lavkarbo skive med masse pålegg (lunch, rask frokost)
 • Kjøtt/biff uten poteter (velg vekk på restaurant, be om mer salat)
 • Hamburger uten brød med salat
 • Salater, obs at mange har pasta i og dressing ofte inneholder mye sukker. Be om rømme istedet?
 • En boks cottage cheese.
 • Grillet kylling fra varmdisken
 • Litt ost, skinke
 • Nøtter (ops karbohydrat innhold, det varierer fra 3g/100g til 50g/100g
 • Atkins barer

Tid
Lavkarbo tar tid. Vertfall i innkjøringsfasen. Frokost, lunch og middag tar i begynnelsen mer tid å lage fra bunnen, det føltes vertfall slik. Men man skal jo uansett ha mat? Nå tar ikke matlagingen mye mer tid en før, men eg må innrømme eg synes det var et veldig tiltak starten. Det største problemet var frokost og lunch, og hva en kan spise. Tid om morgenen er ikke noe eg har når eg begynner kl 7.. Men eg er blitt flink, noen ganger blir det lavkarbo-shake med fløte til frokost, andre ganger middag fra dagen før eller mat laget til på forhånd. En kan jo også lage lavkarbo brød/brøderstatning. Til lunch er det oftest rester fra middag o.l. Det finnes knekkebrød med lite karbohydrater per stykk (Fiber rik, 2,6 Karbohydrater/skive om eg ikke husker feil), med godt med ost og smør blir det bra (eg har fått mange blikk på mengden smør eg har på skiva, ingen kommentarer enda.. Hihi).

Hva sier kjæresten?
Han godtar lavkarbo helt fint. Han har ikke noe valg ;) Hehe.. Eg har holdt på med lavkarbo til/fra siden vi møttes, så han er vant med det, som regel spiser han det samme som meg.  Han spiser brød og junk til frokost og lunch (når vi ikke spiser sammen). Til middag spiser vi det samme. Kanskje er eg grei å koker litt pasta eller lignende til han. Men eg må innrømme at når han sitter med lageret sitt med sjokolade, seigemenn og drops - så er det litt kjedelig! Heldigvis har eg mitt eget lager - sukkerfri sjokolade, mørk sjokolade, drops, kake i frysen... :D Noen ganger når vi snakker om mat/skal spise noe sier han dette kan ikke du spise, søtt :) Da sier eg, ikke du heller. Ikke fult så søtt.. Men han er veldig flink å ta hensyn alt i alt.

NB! Dette er er ikke vitenskapelig skrevet, men eg har forsøkt å skrive på en måte som er forståelig for folk flest. Forklaringer kan vike noe fra fullstenig fysiologi/fakta.

Dette ble mye og forskjellig info/erfaringer om lavkarbo og møte med andre. Men, men - sånn er det når eg er engasjert. Ble litt inspirert til å skrive et innlegg om fordeler med lavkarbo også - men det får bli en annen dag :)

MÅ man ha karbohydrater?

3 kommentarer:

 1. Takk for fint innlegg :) Det er ikke alltid like lett å spise lavkarbo når man er normalvektig. Mange skjønner virkelig ikke hvorfor noen velger et slik kosthold om man ikke vil ned i vekt.

  Kroppen fungerer jo så mye bedre! magesmerter, nei! Overspising og dårlig samvittighet, nei! Mer og stabil energi, ja :)

  SvarSlett