tirsdag 17. mai 2011

En forklarende kommentar om LCHF - lavkarbo :)

Tegne Hanne har skrevet og tegnet om utprøving av LCHF. Ufattelig morsomt og gode tegninger (som desverre ikke gikk til fordel for LCHF :P). Mye skryt kommer til Tegne Hanne og noen har en mening om LCHF. Ikke alle vet hva LCHF går ut på - siden noen uvitene sjeler å kommentere negativt om LCHF med begrunnelser som (eg) synes er uriktige (i forhold til hva eg har erfart og lest),  - nedpå siden kommer den nyttige kommentaren som eg har kopiert under, som forklarer litt om de vanligste missoppfattelsene som er om LCHF.

Nå må eg si eg har full forståelse for de som ikke liker LCHF-konseptet (selv om eg kjenner at eg blir litt provosert av feil informasjon og negativ omtale som bygger på uvitenhet og manglende kunnskap), det er et kosthold som ikke passer for alle, men synes man ikke skal uttale seg om ting man ikke har noe kunnskap om som er motsatt av hva nyere forskning antyder :) Så spiser ikke eg alltid LCHF, men eg har etter å ha lest MYE forskning og fagstoff (i tillegg til blogger ol skrevet av personer med høyere utdanning innen helse) blitt bevist om at det er en sunn måte for kroppen å spise på :)

Her er foresten en samleside med noen vitenskapelige studier som omfatter LCHF.
"
Selv om bloggen var ustyrlig morsom, faktisk, så føler jeg for å legge igjen en seriøs kommentar om lavkarbo.

1. Fett (bortsett fra transfett) er ikke og har aldri vært farlig for oss. Mettet fett er det optimale fettet for kroppen vår og FOREBYGGER bl.a hjerte og karsykdommer, det skaper det ikke. Cellemembranen i kroppen trenger fett for å styrkes. Vi har også tre essensielle fettsyrer som vi MÅ få tilført via kosten, og disse må det være en balanse i ellers blir vi syke. Dette er omega 3, 6 og 9. Når vi ser på mettet fett kontra flerumettet fett, så har mettet fett en ren molekylbinding, dvs at det er ingen brudd eller avvik i molekylene som gjør det vanskelig for kroppen. Flerumettet fett har derimot masse slike avvik i molekylene.

2. Når man starter på en lavkarbodiett så blir man ofte svimmel, får hodepine, tåkesyn, kvalme, etc. Det er fordi kroppen skifter forbrenningstype. Tidligere brukte den karbohydrater og kjørte på glukoseforbrenning, nå skifter kroppen og bruker fett og kjører på fettforbrenning. Om man prøver å ha bensin på en dieselbil så vil den protestere, fordi man er nødt til å skifte bil skal man tanke kun bensin. Disse plagene går over og da får man ett digert energioverskudd, jevnere humør og man vil merke at andre helseplager blir vesentlig redusert.

3. Fettlipidhypotesen er feil. Ancel Keys som har skapt fettfobien hos folk, hadde data fra 22 land. Han valgte å bruke forskningsmateriale fra 7 land av disse i sin undersøkelse, og dette var selektivt utvalgte land slik at det passet med hans hypotese om at fett er farlig. Undersøkelsen hans er ikke validitert etter dagens standard for statistikk og analyser, og faller på sin egen urimelighet. Grunnlaget for at helsestanden og statens ernæringsråd anbefaler mindre fett i kosten er dermed ikke tilstede.

4. Dersom man ikke tilfører karbohydrater i kosten sin er det i prinsippet umulig å legge på seg da fett ikke kan legge seg som fett på kroppen. Fettet trenger insulin å feste seg i for å bli i kroppen og uten insulinutskillelse så blir det ingen fettlagring. Insulinutskillelse oppstår i hovedsak når vi spiser karber, men det frigjøres også en bitteliten mengde insulin når vi spiser protein.

5. Insulin er det eneste fettlagringshormonet vi har, og som sagt over her, uten det så kan vi ikke legge på oss. Insulinet kan kontrolleres via kosten eller det kan kontrolleres med medisiner. Dessverre for 98% av alle overvektige så er insulinet på høygir så det må kontrolleres. For diabetikere gjelder det samme. Så hva er best av å kontrollere insulinet med mat eller med medisiner som skaper fuorie i kroppen?

Skrevet av: A
29.mar.2011 11:22


6. Mange tror lavkarbodietter er farlige fordi det oppstår en gifitig situasjon i kroppen. Disse forveksler ketose med ketoacidose, og det er to vidt forskjellige ting. Ketoacidose kan kun oppstå hos diabetikere og er når det hoper seg opp sure blodlegemer i kroppen. Ketose er når kroppen bruker ketoner som brennstoff. Disse skilles ut i urinen. Men langt fra alle lavkarboretninger fører til at man er i ketose. De mest ekstreme som ketolyse, skaldemann og Aktins Fase 1 gjør det, Fedon Lindberg gjør det f.eks ikke.

7. Kroppen trenger overhode ikke karbohydrater, og de som sier det, de har ikke snøring på kroppen i det hele tatt. Vi har ingen essensielle karbohydrater, ergo trenger ikke kroppen karbohydrater. Vi kan fint spise kun kjøtt og fisk og leve i mange år, faktisk vil man nok overleve de som insisterer på kneip med syltetøy på med ganske mange år. "Jammen hjernen trenger sukker" er en setning jeg ofte hører som argument. Ja den gjør det. Når kroppen ikke får karber, eller nok karber starter dne en prosess som heter glukoneogenese, som er kroppens naturlige tilstand. Da spalter den ned protein til det sukkeret hjernen trenger. Så slapp av, hjernen får sukker.

8. Lavkarbodietter brukes som behandling på barn med autisme, epilepsi, lære og adferdsvansker etc. Det er ikke skadelig for dem og burde være en stor indikasjon på at karbohydratene skaper mye kluss i kroppen.

9. Lavkarbo er eneste kur for kvinner med PCOs. Og det er mye mye billigere og enklere enn å kjøre på med prøverør, adopsjon etc. Funker også fett, mange blir gravide etter 5 uker på lavkarbo. Hvorfor? Fordi karbohydratene skaper hormonkluss i kroppen.

10. "Man kan ikke trene uten karbohydrater" sier gutta på gymmen og stapper innpå banan og sjokomelk. Joda det kan man og det viser flere toppidrettsutøvere. Se på Bjørn Ferry f.eks. Grunnen er at når kroppen har vent seg av med karber, som er en energikilde som MAKS holder i 4 timer hard trening, så har kroppen med seg energien hele tiden, så den går ikke tom. En voksen normal mann har energi i form av karber til maks 4 timer, og energi i form av fett til 11 tusen timer.

Det er ikke sånn at på lavkarbo så må man spise fett til det tyter ut av øra på deg. En skvett cocosa i kaffen og en ekstra rømmeklatt på laksen hjelper godt. Man trenger ikke å spise egg og bacon til frokost hver dag, og det er IKKE ensidig kost. Jeg har aldri spist så variert som nå. Hva spiste du frokost i dag? Jeg tørr gjette på enten to med leverpostei eller en skål med frokostblanding. Samme som du spiste i går og dagen før det, og dagen før det og dagen før det. Spennende spenndende og så variert da gitt.

Jeg spiser; Masse bær, masse grønnsaker (kun de som vokser over jorden + litt mais), rent kjøtt, ren fisk, ekte meieriprodukter, bittelitt frukt, bittelitt fullkornspasta, linser, bønner, nøtter, mørk sjokolade, skyr, rent pålegg, bittelitt brød uten mel, masse salat etc.

Jeg spiser ikke; Hvit ris, kjøpebrød, blandingsprodukter som kjøttkaker, fiskeboller etc det lager jeg selv slik at kjøttkakene og karbonadene mine er ekte kjøtt og ikke 5% kjøtt og resten mel og MARGARIN *grøss*. Pølser kjøper jeg hos pølsemaker. Da får jeg godt kjøtt istede for den kverna nesa, munnen og ørene på grisen som er i kjøpepølsene. Jeg rører aldri potetgull, det er mest fordi jeg syns det smaker følt, jeg spiser sjelden godterier, spiser ikke brunost og syltetøy, drikker ikke cola og redbull, ville ikke rørt hvetemel med ei ildtang engang da jeg vet hvilken skader det kan gi kroppen. etc. Hva høres egentlig mest sunt av disse to? Det må være mitt kosthold.

Skrevet av: A"

Kjekt å lese ;)

4 kommentarer:

  1. så utroig fint skrevet, nå lærte jeg mye nytt!:)

    SvarSlett
  2. Hei :) jeg har type 2 diabetes og pcos jeg prøvde lav karbo men alikavel så blir jeg frista på sukker å spise potetgull å sånn jeg lurte på om du hadde noen tips til hvordan jeg kan spise lavkarbo å holde unna sukkeret?

    SvarSlett
  3. Anonym; Om du ser kommentaren her - så kan du sende meg en mail på charlotte_herland@hotmail.com

    Så kan eg skrive litt om mine erfaringer rundt det med sukker sug og karbohydratsug. Evt så kan eg se om eg får skrevet et innlegg om det, men det blir ikke akkurat nå.

    SvarSlett