torsdag 11. november 2010

Blodsukker

Nå har eg etter inspirasjon fra Lena Beatrice funnet frem blodsukkerapparatet og har testet blodsukkeret etter inntak av noen ulike matvarer.

Her finner en litt info om kunstig søtning fra diabetesinfo.no.
Her er en sjematisk oversikt over søtningsstoffer som gir blodsukker stigning.

Selv om et søtningsstoff ikke skal gi blodsukkerstigning, er dette svært individuelt. Noen reagerer med blodsukker stigning på søtstoffer som i utgangspunktet ikke skal gi blodsukkerstigning (et eksempet er fribol produktene som selges på apotek, en pasient med diabetes eg har snakket med fikk blodsukkerstigning av disse produktene - selv om ansatte på apoteket sa at det ikke skulle gi stigning. Andre kan få blodsukker stigning av andre produkter som er søte uten sukker).

Her finnes en tråd om kunstig søtning på forumet http://www.lavkarbo.no/.

Mitt blodsukker er mellom 3,6 mmol og 4,8 mmol fastende om morgenen - avhengig av hvor lenge siden eg sto opp. Blodsukkeret mitt stiger litt ved aktivitet, med økning opp mot 0,5 -1 mmol  - etter for eksempel en tur, og kan da ligge på rundt 5 - 5,5. Dette uten at eg har spist matvarer som øker blodsukkeret.

For min del fikk eg ikke blodsukkerstigning av disse matvarene/rettene;

 • Fløtegrøt med mye smør, sukrin og kanel (gikk i tillegg med i blodsukker etterpå noen dager)
 • Kaffe med fløte
 • Rundstykke med ost, smør, fårepølse, majones.
 • Mandelkjeks med ost
 • Fun saft bringebær
 • Mørk brownie

Eg fikk reaksjon med økt blodsukker på følgende matvarer;

 • Atkins bar
 • Vitamin piller med søtning (c-vitamin, magnesium som er søtet)

Eg har testet andre matvarer også - men har ikke sett en klar sammenheng/enstydig resultat i forhold til blodsukkerstigning. Sammensetningen av matvarer i et måltid avgjør hvor fort blodsukkeret stiger - mye fett gjør at blodsukkeret ikke stiger så fort og høyt som ved samme antall karbohydrater/matvarer uten fett i samme måltid.

Bilde er hentet fra google.no/vg.no

1 kommentar:

 1. Så spennende forsøk! Kjærsten har dia typ 1, så han har blodsukkerapparat - kanskje jeg også skal teste meg! :) Eneste ulempen er at jeg er redd for stikk!

  SvarSlett