fredag 19. august 2011

En kalori er ikke en kalori!

Dette har mange som har fått øynene opp for lavkarbo/LCHF fått med seg. Men vet du hvorfor? Fant en ganske grei artikkel i Mat og Helse nr 5/2011 (Skrevet av Anita Breivold) som forklarer litt om fysiologien bak karbohydrater og sult i kroppen i forhold til høye insulin verdier.

Artikkelen kan du lese på nett HER.

I kroppen virker ikke kalorier på samme måte, da kroppen reagerer forskjellig på forskjellige kalorier. Kroppen reagerer med å skille ut store mengder insulin når kroppen får tilført større mengder karbohydrater. Dette fører til at energien (sukkeret/glukosen) blir flyttet fra blodet, inn i muskelcellene og fettcellene i påvente på mer - og dermed forblir en sulten (om ikke direkte sulten så ikke tilfredstilte og dermed ikke metthetsfølelsen). Karbohydrater i store mengder hinder at man oppnår den gode metthetsfølelsen, at vi fortsetter å være sultne og sugne på mer - nesten uansett inntak. Insulinet sørger for at overskyende glukose blir omdannet til fett og låses inn i fettcellene. På den måten signaliserer insulinet at cellene skal forbrenne glukose, mens fettet er utilgjengelig som brensel. Bare glukose (karbohydrater) kan tilfredstille kroppen i en  slik tilstand. Men glukosen er heller ikke tilgjengelig, for systemet er ute av balanse på grunn av de høye nivåene med insulin. Det høye insulinnivået hindrer leveren å frigjøre glukose som er lagret i leveren - og dermed er det bare "ny" glukose kroppen krever. Dette fører til sug etter mer mat og karbohydrater.

Du kan lese mer her eller i bladet Mat og Helse nr 5/2011.
Artikkelen baserer seg på informasjon hentet fra boka Good calories - bad calories av Gary Taubes. - Eg har boka liggende men har enda ikke tatt meg tid til å begynne på den, artikkelen får meg til å glede meg til å begynne (selv om det blir utsatt litt til).

3 kommentarer:

  1. Hei,
    Jeg har ikke lest noen av Taube's bøker eller artikler. Er blitt skeptisk til ham etter å ha fulgt bloggen til bla. Espen Rostrup. Ta en titt her som er om det samme tema: http://espenrostrup.com/2011/08/20/acylation-stimulating-protein-asp/

    SvarSlett
  2. Det er også slik at kroppen bruker energi på å forbrenne maten. Jeg leser om emnet akkurat nå (studerer ernæring). Proteiner er det som krever mest energi :)

    SvarSlett
  3. Sant det at kroppen bruker energi på å forbrenne maten, og det er ulik mengde energi som brukes for å ta inn stoffene :) Det er faktisk ganske kjekt med fordøyelsessystemet og metabolismen :)

    Har ikke lest noe særlig av Taubles eg heller, enda. Har boken good calories, bad calories liggende med mål om å lese den, har bare ikke kommet så langt enda ;) Har bare lest hva andre har skrevet om han/gjensitert han (artikkelen over er en norsk forfatter som har tatt utgangspunkt i Tabues bok).

    Om du leser hele artikkelen til Rostrup, så ser du at han skriver i konklusjonen at det ikke er i kontrast til Taubles insulin-hypotese (men at det kommer i tillegg). Slik eg har forstått det, forklarer Taube saken veldig forenklet, slik at folk flest kan forstå sammenhengen mellom blodsukker, insulin, sug ettermat/utilfredshet og fedme. Når man forenkler ting blir de desverre ikke korekte, men forståelig. Kroppen er så kompleks at med mindre man har doktorgrad i forståelse av metabolismen ikke kan forstå/forklare alt ned til hver minste detalj og med alle hormoner, enzymer og påvirkninger som skjer ved inntak av mat.

    Synes artikkelen var grei eg, siden den forklarer noe av det som skjer når man spiser mye karbohydrater og begynner å få insulinresistens. Men så tar eg ikke alt som står i slike artikler som god fisk og sluker alt, det tas med en klype salt og at det er ment for å gi en forståelse for lekfolk :) Så kjenner eg det så godt igjen i forhold til sug når eg spiser karbohydrater - blir rett og slett ikke fornøyd og mett etter mat, selv om eg har spist "nok". :)

    SvarSlett