onsdag 8. september 2010

Skaldeman's fettkvote

Sten Sture Skaldeman skriver i sine bøker om Skaldemans fettkvote. Å regne Skaldeman's fettkvote skal være et alternativ til å rekne på energiprosent og bruke avanserte programmer på nett. Fettkvote rekning er så enkelt at det kan gjøres på butikken når du vurderer en matvare :) Fettkvote går ut på at mengden fett (gram) i maten skal være like mye (altså 1:1) eller mer enn mengden protein og karbohydrat er tilsammen, da er det nok fett i matvaren/retten  Så skal jo da karbohydratmengden være minst mulig :) (for at matvaren skal være sunn må den ha et høyt innhold av fett, samt være karbohydrat fattig). Informasjonen om næringstoffer finner man ved å se på embalasjen på maten/produktet.

Fettet skal veie minst like mye som proteinet, og karbohydrat delen skal være lav. Jo mer fett, jo bedre. En fettkvote på 1.0 tilsvarer ca en energiprosent fra fett på ca 70%.

Om en spiser 100g fett, 80g protein og 20g karbohydrat, utgjør fettet like mye som resten (100 = 80+20), da er forholdet en til en. Fettet divideres med resten.
Enda et eksempel - har du en vare som inneholder 100g fett, 70g protein og 10g karbohydrat. 70 + 10 = 80.  100 (fettet) / 80 (annet) = 1,25. Da er fettkvoten 1,25 - noe som er bra :)

Info om Skaldeman's fettkvote er hentet fra boken GI-NULL.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar